22 January, 2016
21:00
De Balie

Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Reggae Vibrations II / Vision of Paradise (Dutch premiere!)

Op vrijdag 22 januari presenteren we samen met Reggae Movement de exclusieve Nederlandse première van Vision of Paradise, de gloednieuwe documentaire over reggaelegende Lee ‘Scratch’ Perry!

Vision of Paradise is het ultieme portret van de inmiddels 80-jarige Jamaicaanse muziekproducent. De Duitse regisseur Volker Schaner volgde Perry de afgelopen 15 jaar (!) op zijn avontuurlijke reis die hem van Jamaica naar Ethiopië, Engeland, Duitsland en Zwitserland bracht. In deze periode won Volker het volledige vertrouwen van de excentrieke muzikant, wat resulteerde in nooit eerder verkregen toegang tot en inzicht in Perry’s soms onnavolgbare spirituele wereld. De documentaire is geen biografie, maar een episch sprookje van magische proporties, die dan weer poëtisch, dan weer grappig is. Naast uniek beeldmateriaal van de grondlegger van het dubgenre en een all-star cast van dub- en reggaemuzikanten, bestaat Vision of Paradise uit fantastische animaties die zowel geïnspireerd zijn door orthodoxe kerkkunst uit Ethiopië als Yellow Submarine van de Beatles.

Lee ‘Scratch’ Perry wordt gezien als een van de grootheden in de reggae. Eind jaren vijftig begon hij zijn muziekcarrière als manusje-van-alles bij Studio One, waar hij later actief was als producent. Hij werkte met zo’n beetje iedereen die er in de reggaegeschiedenis toe doet, onder wie Bob Marley, bijgestaan door de band The Upsetters. Het totaal aantal producties en albums waar Perry aan heeft meegewerkt loopt in de honderden, verspreid over een enorme verscheidenheid aan labels. Uit zijn eigen roemruchte studio The Black Ark zijn vele klassieke projecten gekomen, zoals zijn eigen plaat ‘Roast Fish, Corn Bread And Collieweed’, Junior Murvins ‘Police And Thieves’, Max Romeo’s ‘War Ina Babylon’ en The Heptones ‘Party Time’. Het typische Ark geluid ontstond door het op elkaar stapelen van tracks en het gebruik van afwijkende percussie voorwerpen, zoals gebroken glas.

Perry’s invloed op hedendaagse muziek is ongekend. Hij heeft opgenomen met artiesten als The Orb, Keith Richards, The Beastie Boys, George Clinton, David Lynch, Andrew WK, Moby, Ari Up of The Slits, Bill Laswell, Tunde Adebimpe van TV On The Radio, Sly Dunbar, Adrian Sherwood, Mad Professor en pornoster Sasha Grey. In 2003 won Perry voor Jamaican E.T. een Grammy voor ‘Best Reggae Album’ en in 2004 werd hij door Rolling Stone Magazine opgenomen in hun lijst van ‘100 Greatest Artists of All Time.’ Nu is hij eenmalig in De Balie op het grote scherm te zien in Vision of Paradise en het belooft een memorabele voorstelling te worden!

De vertoning van Vision of Paradise is onderdeel van Reggae Vibrations, hét nieuwe reggaefeestje van Amsterdam. Na de film gaat de avond verder in de Paradiso (om de hoek bij De Balie) met een heerlijke soundsystem avond met Keytown Sound, Crucial Warrior Sound, Crusty Locks en een special guest!

flyer_en_filmposter