17 May, 2019
21:00-01:00
Rialto

Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Reggae Vibrations Film: Yardie

 

Vrijdag 17 mei hosten we in de Rialto om 21.00 uur de exclusieve Nederlandse première van Yardie, het Jamaicaans-Britse misdaaddrama gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Headley en geregisseerd door Idris Elba (de nieuwe James Bond!).

Vóór de hoofdfilm vertonen we ook nog Gifts from Babylon, een korte film over de de psychologische impact van illegale migratie van Afrika naar de EU door de ogen van een gedeporteerde Gambiaanse terugkeermigrant. Na het filmprogramma, zo rond kwart over elf uur, is er een borrel in de foyer van Rialto met op de achtergrond fijne reggaebeats van DJ’s Joss-Flo Selecting. De avond geldt tevens als de officiële vooraankondiging van World Cinema Amsterdam (WCA), het jaarlijkse filmfestival voor wereldcinema dat dit jaar weer in augustus in Rialto (en enkele andere plekken in Amsterdam) wordt gehouden. De avond wordt zodoende ingeleid door WCA-progammeur Nancy Asaah.

Reggae Vibrations Film: Yardie (première!) /// vrijdag 17 mei 2019 /// 21.00 uur /// Rialto /// Amsterdam

TIJD: 21.00-01.00 uur | start film: 21.00 uur | start borrel: 23.15 uur
VENUE: Rialto (Ceintuurbaan 338, 1072 GN Amsterdam)
HOST: Emiel Martens (Caribbean Creativity)
INLEIDING: Nancy Asaah (World Cinema Amsterdam)
FILM: Yardie (2018, 101 min.) met Gifts from Babylon (2018, 24) als voorfilm
MUZIEK: Joss-Flo Selecting
TICKETS: €11 (binnenkort online verkrijgbaar via http://bit.ly/reggae-vibrations-film-yardie of aan de deur zo lang de voorraad strekt) voor een regulier filmticket (korting voor stadspassers, cjp’ers en studenten; cineville geldig aan de kassa).

FILM (21.00-23:15 uur)
Om 21.00 uur vertonen we, na korte intro’s van Emiel Martens en Nancy Asaah en de vertoning van de korte film Gifts from Babylon, de Nederlandse première van het Jamaicaans-Britse misdaaddrama Yardie.

Yardie is de langverwachte verfilming van de gelijknamige cult-bestseller uit 1992 van de Jamaicaans-Britse auteur Victor Headley. Het is de eerste film van Idris Elba – de bekende Britise acteur geboren in de Londense wijk Hackney van een Ghanese moeder en Sierra Leoonse vader – en heeft hoofdrollen voor Aml Ameen, Stephen Graham, Naomi Ackie, Akin Gazi en Sheldon Shepherd. Het verhaal begint in het Jamaica van de vroege jaren ’70, waar Denis (Antwayne Eccleston) op jonge leeftijd getuige is van de moord op zijn broer Jerry Dread (Everaldo Creary) in het kruisvuur van rivaliserende gangs. Het verlies van zijn broer tekent zijn verdere levenpad: ‘Mijn broer vroeg me of ik het goede of het slechte pad op zou gaan. Dit is een verhaal over het pad dat ik heb gekozen.’ Denis (Aml Ameen) belandt al snel in het criminele circuit van Kingston. Hij wordt onder de vleugels genomen door muziekproducent en gangsterbaas King Fox (Sheldon Shepherd) en weet zich op te werken tot zijn rechterhand.

Als D, zoals Denis genoemd wordt, in de problemen komt, stuurt Fox hem naar Londen om af te koelen. Hij moet nog wel even een pakket cocaïne vervoeren en afleveren bij de lokale drugsbaas Rico (Stephen Graham). De deal gaat echter helemaal mis en D bevindt zich al snel in bijkans nog grotere problemen dan in Kingston. Op hetzelfde moment probeert hij juist uit het wereldje te stappen en een nieuw bestaan op te bouwen met zijn jeugdliefde Yvonne (Shantol Jackson) en hun dochtertje, die jaren geleden al naar Londen zijn gevlucht. Maar met Rico die hem op zijn hielen zit is dit haast onmogelijk – en brengt Denis zijn familie juist in gevaar. Als hij ontdekt wie zijn broer heeft doodgeschoten, en dat de moordenaar in Londen is, lijkt er voor D geen weg meer terug te zijn…

Yardie werd in 2017 op locatie gefilmd in Jamaica en Londen en ging in januari 2018 in première op het Sundance Film Festival. Momenteel draait de film in verschillende landen wereldwijd in de bioscoop. Omdat Yardie in Nederland geen distributie leek te krijgen, heeft Caribbean Creativity de rechten van de film verworven. De vertoning van Yardie op vrijdag 17 mei in samenwerking met World Cinema Amsterdam markeert de Nederlandse première van de film. Daarna gaat Caribbean Creativity proberen andere vertoningen in Amsterdam en andere steden in Nederland te organiseren.

Vóór Yardie draaien we ook nog Gifts from Babylon, een korte fictiefilm over de psychologische impact van illegale Afrika-EU-migratie. De film, een Nederlands-Gambiaanse co-productie geregisseerd door Bas Ackermann en geproduceerd door State of Mic, Gasten in je Gezicht en Caribbean Creativity, toont het trauma van een Afrikaanse vluchteling door de ogen van een gedeporteerde Gambiaanse terugkeermigrant. Gifts from Babylon laat de (inter)persoonlijke conflicten zien die zich voordoen wanneer Modou, een jonge Gambiaan, gedwongen terug moet keren naar zijn geboorteland na vijf jaar illegaal in Europa te hebben gewoond. Terwijl hij lijdt aan intense flashbacks van zijn traumatische migrantenreis, vraagt hij zich af wat er van hem geworden is. Gifts from Babylon ging vorig jaar in première tijdens het Nederlands Film Festival en tourt momenteel in het internationale filmfestivalcircuit.

BORREL (23.15-01:00 uur)
Na de film, zo rond elf uur, gaan we in de bar van Rialto verder met een bescheiden (dans)borrel met Joss-Flo Selecting. Joss-Flo Selecting is een dj-duo met een voorliefde voor Studio One, Roots, Dub en Lovers Rock. In hun sets speelt ‘music with a message’ altijd een grote rol. In 2015 kregen ze hun eigen show op pinqradio, waar ze om de twee weken op de vrijdag te beluisteren zijn. De afgelopen jaren hebben ze op verschillende feesten en festivals gedraaid, zoals Reggae Lake Festival, Dubwise Village en Reggae Vibrations on the Beach. Ze gaan graag samenwerkingen aan met andere selectors, soundsystems en organisaties, maar behouden daarbij altijd hun eigen stijl, een stijl die ze zelf omschrijven als ‘simple & free’. Tijdens Reggae Vibrations Film: Yardie (première!)zullen ze weer met een mooie selectie reggae, dub en roots komen.

De 10e editie van World Cinema Amsterdam wordt gehouden van 15 t/m 24 augustus. Meer info: www.worldcinemaamsterdam.nl.