30 November, 2019
20:00
Filmcafé Utrecht

CAB-Rondom 90A, 3534 BE Utrecht

Facebook

Join us:


Reggae Vibrations Film: Yardie | Filmcafé

Reggae Vibrations Film goes 030! Op zaterdag 30 november hosten we in het Filmcafé de Utrechtse première van Yardie, het Jamaicaans-Britse misdaaddrama gebaseerd op het gelijknamige boek van Victor Headley en geregisseerd door Idris Elba. Na vertoningen in Amsterdam en Rotterdam, is de film nu voor het eerst – en ook nog eens gratis! – te zien in Utrecht. Komt dat ‘seen’!

Vóór de hoofdfilm vertonen we ook nog Gifts from Babylon, een award-winning korte film over de de psychologische impact van illegale migratie van Afrika naar de EU door de ogen van een gedeporteerde Gambiaanse terugkeermigrant. Na het filmprogramma, zo rond elf uur, is er de mogelijkheid om aansluitend naar de soundsystemavond van Dub A Ware te gaan!

PROGRAMMA
20.00 Doors open
20.30 Start Gifts from Babylon (2018, 24 min., Engels en Wolof gesproken met Engelse ondertiteling)
21.00 Start Yardie (2018, 102 min., Jamaicaans Engels gesproken met Engelse ondertiteling)
23.00 Party w. Dub a Ware presents Stryda, Dub Culture and Covenant Soundsystem

*** voor de film geldt: first come, first serve! ***

FILM
Yardie is de langverwachte verfilming van de gelijknamige cult-bestseller uit 1992 van de Jamaicaans-Britse auteur Victor Headley. Het is de eerste film van Idris Elba – de bekende Britise acteur geboren in de Londense wijk Hackney van een Ghanese moeder en Sierra Leoonse vader – en heeft hoofdrollen voor Aml Ameen, Stephen Graham, Naomi Ackie, Akin Gazi en Sheldon Shepherd Nmdz. Het verhaal begint in het Jamaica van de vroege jaren ’70, waar Denis (Antwayne Eccleston) op jonge leeftijd getuige is van de moord op zijn broer Jerry Dread (Everaldo Creary) in het kruisvuur van rivaliserende gangs. Het verlies van zijn broer tekent zijn verdere levenspad: ‘Mijn broer vroeg me of ik het goede of het slechte pad op zou gaan. Dit is een verhaal over het pad dat ik heb gekozen.’ Denis (Aml Ameen) belandt al snel in het criminele circuit van Kingston. Hij wordt onder de vleugels genomen door muziekproducent en gangsterbaas King Fox (Sheldon Shepherd Nmdz) en weet zich op te werken tot zijn rechterhand.

Als D, zoals Denis genoemd wordt, in de problemen komt, stuurt Fox hem naar Londen om af te koelen. Hij moet nog wel even een pakket cocaïne vervoeren en afleveren bij de lokale drugsbaas Rico (Stephen Graham). De deal gaat echter helemaal mis en D bevindt zich al snel in bijkans nog grotere problemen dan in Kingston. Op hetzelfde moment probeert hij juist uit het wereldje te stappen en een nieuw bestaan op te bouwen met zijn jeugdliefde Yvonne (Shantol Jackson) en hun dochtertje, die jaren geleden al naar Londen zijn gevlucht. Maar met Rico die hem op zijn hielen zit is dit haast onmogelijk – en brengt Denis zijn familie juist in gevaar. Als hij ontdekt wie zijn broer heeft doodgeschoten, en dat de moordenaar in Londen is, lijkt er voor D geen weg meer terug te zijn…

Yardie werd in 2017 op locatie gefilmd in Jamaica en Londen en ging vorig jaar in première op het Sundance Film Festival. Momenteel draait de film in verschillende landen wereldwijd in de bioscoop. Omdat Yardie in Nederland geen distributie leek te krijgen, heeft Caribbean Creativity de rechten van de film verworven. De vertoning van Yardie op zaterdag 30 november markeert de Utrechtse première van de film.

Vóór Yardie draaien we ook nog Gifts from Babylon, een korte fictiefilm over de psychologische impact van illegale Afrika-EU-migratie. De film, een Nederlands-Gambiaanse coproductie geregisseerd door Bas Ackermann en geproduceerd door State of Mic, Gasten in je Gezicht en Caribbean Creativity, toont het trauma van een Afrikaanse vluchteling door de ogen van een gedeporteerde Gambiaanse terugkeermigrant. Gifts from Babylon laat de (inter)persoonlijke conflicten zien die zich voordoen wanneer Modou, een jonge Gambiaan, gedwongen terug moet keren naar zijn geboorteland na vijf jaar illegaal in Europa te hebben gewoond. Terwijl hij lijdt aan intense flashbacks van zijn traumatische migrantenreis, vraagt hij zich af wat er van hem geworden is. Gifts from Babylon ging vorig jaar in première tijdens het Nederlands Film Festival en toert momenteel in het internationale filmfestivalcircuit, waar het diverse prijzen in de wacht heeft gesleept.