15 February, 2020
20:00
Theater Vrijburcht

Jan Olphert Vaillantlaan 143, IJburg, Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Marley75: Yardie (2018) | Theater Vrijburcht

 

Op zaterdag 15 februari, de een-na-laatste dag van het Marley75 Film Festival, vertoont Theater Vrijburcht om 20:00 uur eenmalig het Jamaicaans-Britse misdaaddrama Yardie (2018), het regiedebuut van Idris Elba!

Vóór de hoofdfilm vertonen we ook nog Gifts from Babylon (2018, 24′), een award-winning korte film over de de psychologische impact van illegale migratie van Afrika naar de EU door de ogen van een gedeporteerde Gambiaanse terugkeermigrant. Producent Emiel Martens zal aanwezig zijn voor een introductie en Q&A.

Marley75: Yardie (2018) | Filmhuis Vrijburght
Datum: Zaterdag 15 februari
Tijd: 20:00 uur
Venue: Theater Vrijburcht (Jan Olphert Vaillantlaan 143, IJburg, Amsterdam)
Titel: Yardie
Regisseur: Idris Elba
Land: Jamaica/Engeland
Jaar: 2018
Taal: (Jamaicaans) Engels met Engelse ondertiteling
Lengte: 102 min
Voorfilm: Gifts from Babylon (2018, 24′, Engels en Wolof gesproken, Nederlands ondertiteld)
Tickets: €6,50 via http://bit.ly/marley75-yardie-vrijburcht of aan de deur (50 plaatsen beschikbaar)

Yardie is de langverwachte verfilming van de gelijknamige cult-bestseller uit 1992 van de Jamaicaans-Britse auteur Victor Headley. Het is de eerste film van Idris Elba – de bekende Britise acteur geboren in de Londense wijk Hackney van een Ghanese moeder en Sierra Leoonse vader – en heeft hoofdrollen voor Aml Ameen, Stephen Graham, Naomi Ackie, Akin Gazi en Sheldon Shepherd Nmdz. Het verhaal begint in het Jamaica van de vroege jaren ’70, waar Denis (Antwayne Eccleston) op jonge leeftijd getuige is van de moord op zijn broer Jerry Dread (Everaldo Creary) in het kruisvuur van rivaliserende gangs. Het verlies van zijn broer tekent zijn verdere levenspad: ‘Mijn broer vroeg me of ik het goede of het slechte pad op zou gaan. Dit is een verhaal over het pad dat ik heb gekozen.’ Denis (Aml Ameen) belandt al snel in het criminele circuit van Kingston. Hij wordt onder de vleugels genomen door muziekproducent en gangsterbaas King Fox (Sheldon Shepherd Nmdz) en weet zich op te werken tot zijn rechterhand.

Als D, zoals Denis genoemd wordt, in de problemen komt, stuurt Fox hem naar Londen om af te koelen. Hij moet nog wel even een pakket cocaïne vervoeren en afleveren bij de lokale drugsbaas Rico (Stephen Graham). De deal gaat echter helemaal mis en D bevindt zich al snel in bijkans nog grotere problemen dan in Kingston. Op hetzelfde moment probeert hij juist uit het wereldje te stappen en een nieuw bestaan op te bouwen met zijn jeugdliefde Yvonne (Shantol Jackson) en hun dochtertje, die jaren geleden al naar Londen zijn gevlucht. Maar met Rico die hem op zijn hielen zit is dit haast onmogelijk – en brengt Denis zijn familie juist in gevaar. Als hij ontdekt wie zijn broer heeft doodgeschoten, en dat de moordenaar in Londen is, lijkt er voor D geen weg meer terug te zijn…

Yardie werd in 2017 op locatie gefilmd in Jamaica en Londen en ging vorig jaar in première op het Sundance Film Festival. Daarna draaide de film in verschillende landen wereldwijd in de bioscoop. Omdat Yardie in Nederland geen distributie leek te krijgen, heeft stichting Caribbean Creativity de rechten van de film verworven en verschillende vertoningen in Nederland georganiseerd.

Vóór Yardie draaien we ook nog Gifts from Babylon, een korte fictiefilm over de psychologische impact van illegale Afrika-EU-migratie. De film, een Nederlands-Gambiaanse coproductie geregisseerd door Bas Ackermann en geproduceerd door State of Mic, Gasten in je Gezicht en Caribbean Creativity, toont het trauma van een Afrikaanse vluchteling door de ogen van een gedeporteerde Gambiaanse terugkeermigrant. Gifts from Babylon laat de (inter)persoonlijke conflicten zien die zich voordoen wanneer Modou, een jonge Gambiaan, gedwongen terug moet keren naar zijn geboorteland na vijf jaar illegaal in Europa te hebben gewoond. Terwijl hij lijdt aan intense flashbacks van zijn traumatische migrantenreis, vraagt hij zich af wat er van hem geworden is. Gifts from Babylon ging vorig jaar in première tijdens het Nederlands Film Festival en toert momenteel in het internationale filmfestivalcircuit, waar het al verschillende nominaties en prijzen in de wacht heeft gesleept. Producent Emiel Martens zal bij de vertoning aanwezig zijn om de film in te leiden en na afloop vragen van het publiek te beantwoorden.

Op 6 februari 2020 zou Bob Marley 75 jaar zijn geworden en daarom organiseren wij het Marley75 Film Festival verspreid over verschillende venues in Amsterdam (en Rotterdam)! Van 1-16 februari slaan Caribbean Creativity, Melkweg Film, De Balie, Rialto, Studio/K, Filmhuis Cavia, Oxville Cinema, Theater Vrijburcht, Paradiso Noord – Tolhuistuin, Reggae Vibrations en LantarenVenster de handen ineen om de Jamaicaanse King of Reggae te eren. Tijdens het Marley75 Film Festival zetten we Marley, zijn muziek en zijn geboorteland in het zonnetje en vieren we zijn leven en legacy met premières, klassiekers en feestjes.