12 February, 2020
20:00
De Uitkijk

Prinsengracht 452, Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Marley75: No Place Like Home: Redux (2019) | De Uitkijk

 

Op woensdag 12 februari vertoont Filmtheater de Uitkijk de tweede film van Perry Henzell (na The Harder They Come): No Place Like Home: Redux (2019)! Voor de hoofdfilm laten we ook nog Perry Henzell: A Filmmaker’s Odyssey (2019, 28′) zien, een fascinerende korte docu over ‘the making of’ deze volledige gerestaureerde versie van No Place Like Home.

Kan je niet op woensdag 12 februari? Tijdens het Marley75 Film Festival vertonen we No Place Like Home: Redux (2019) nog twee keer, op zaterdag 1 februari in Melkweg Film en woensdag 5 februari in LantarenVenster

Marley75: No Place Like Home: Redux (2019) | De Uitkijk
Datum: Woensdag 12 februari
Tijd: 20:00 uur
Venue: Filmtheater de Uitkijk (Prinsengracht 452, Amsterdam)
Titel: No Place Like Home: Redux
Regisseur: Perry Henzell
Land: Jamaica
Jaar: 2019
Lengte: 90 min
Taal: Jamaicaans Engels met Engelse ondertiteling
Voorfilm: Perry Henzell: A Filmmaker’s Odyssey (2019, 28′)
Tickets: http://bit.ly/marley75-nplh-deuitkijk

Perry Henzells sequel van The Harder They Come (1972) was meer dan 25 jaar zoek, maar is nu niet alleen gevonden en hersteld maar ook voorzien van nieuwe scènes en alle reggaemuziek die wijlen Henzell altijd al had gewild. Een eerdere versie was in 2006 op International Film Festival Rotterdam – IFFR te zien, maar Henzell, die toen net op 70-jarige leeftijd overleden was, was nog niet tevreden over het resultaat. Zijn dochter, Justine Henzell, heeft samen met de producenten David Garonzik en Chris Romano jarenlang gewerkt aan een nieuwe versie die haar vader zou bekoren. Deze eerste vertoning van No Place Like Home: Redux in Rotterdam wordt voorafgegaan door Perry Henzell: A Filmmaker’s Odyssey (2019, 28′), een fascinerende korte documentaire over de zoektocht, de restauratie en het afmaken van No Place Like Home.

Perry Henzells The Harder They Come vormde in 1972 wereldwijd een introductie tot de reggae. De acht daaropvolgende jaren was Henzell bezig om geld bij elkaar te krijgen voor zijn tweede Jamaicaanse speelfilm, No Place Like Home. Hij draaide die film in de loop van de jaren zeventig, maar toen het New-Yorkse laboratorium waar het filmmateriaal lag opgeslagen ophield te bestaan, raakten de negatieven kwijt. Tot grote vreugde van Henzell werden ze jaren later teruggevonden. Helaas overleed de Jamaicaanse filmmaker voordat No Place Like Home aan het publiek kon worden vertoond.

No Place Like Home ademt een wijsheid die het simpele verhaal (over een producente van reclamefilms die haar weggelopen steracteur moet zien op te sporen) ver overstijgt. Ook in deze tweede film van Henzell vormt reggae de ruggengraat. Daarnaast zit de film vol inventieve, rauwe en doorvoelde observaties van het dagelijks leven. De film heeft zeker ook een nostalgische kant en geeft met zijn kleur, ritme, muziek en camerawerk een beeld van een inmiddels wellicht verdwenen samenleving. Maar Henzell geeft in No Place Like Home vooral zijn mening over globalisering, politieke corruptie en raciale spanningen.

Op 6 februari 2020 zou Bob Marley 75 jaar zijn geworden en daarom organiseren wij het Marley75 Film Festival verspreid over verschillende venues in Amsterdam (en Rotterdam)! Van 1-20 februari slaan Caribbean Creativity, Melkweg Film, De Balie, Rialto, Filmtheater de Uitkijk, Studio/K, Filmhuis Cavia, Oxville Cinema, Theater Vrijburcht, Paradiso Noord – Tolhuistuin, Reggae Vibrations en LantarenVenster de handen ineen om de Jamaicaanse King of Reggae te eren. Tijdens het Marley75 Film Festival zetten we Marley, zijn muziek en zijn geboorteland in het zonnetje en vieren we zijn leven en legacy met premières, klassiekers en feestjes.