08 February, 2020
17:00
LantarenVenster

Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam

Tickets Facebook

Join us:


Marley75: Journey to Jah (2013) | LantarenVenster

 

Op zaterdag 8 februari om 17:00 uur host LantarenVenster de Rotterdamse première van Journey to Jah (2013)! Voor de hoofdfilm laten we ook nog Matisyahu (2004, 12′) zien, een korte docu over de joods-Amerikaanse reggaezanger Matisyahu. Aansluitend vindt in Annabel het Marley75 tribute concert met de Rootsriders & Friends plaats (19:00-23:00 uur), dus je kan de film mooi combineren met het concert!

Marley75: Marley75: Journey to Jah (2013) | LantarenVenster
Datum: Zaterdag 8 februari
Tijd: 17:00 uur
Venue: LantarenVenster (Otto Reuchlinweg 996, Rotterdam)
Titel: Journey to Jah
Regisseur: Noël Dernesch en Moritz Springer
Land: Duitsland/Jamaica
Jaar: 2013
Lengte: 92 min
Taal: Engels en Duits gesproken, Engels ondertiteld
Voorfilm: Matisyahu (2004, 12′)
Aansluitend: Marley75 tribute concert met de Rootsriders & Friends in Annabel (19:00-23:00 uur)
Tickets: http://bit.ly/marley75-journeytojah-lantarenvenster

Duitser Gentleman en zijn Italiaanse collega Alborosie zijn twee van Europa’s belangrijkste reggae-artiesten. In 1999 ging Alborosie voor een vakantie van twee weken naar Jamaica. Inmiddels woont hij er veertien jaar, en treedt hij met zijn Duitse collega op voor juichende menigtes Jamaicanen. Uit de documentaire komt een veelzijdig beeld naar voren van het belang en de spirituele betekenis van reggae op het Caribische eiland, waar geweld, seksisme en armoede worden bestreden met muziek. Of zoals Alborosie het formuleert: “God leeft hier, maar Satan ook”. De makers volgden de twee verjamaicaanste artiesten gedurende zeven jaar op hun vlucht uit het Westerse consumentisme en hun zoektocht naar de wortels van de Rastafari en de reggae. En naar een manier om hun leven zin te geven. Onderweg worden ze bijgestaan door verschillende muzikanten op het eiland. Ze doen samen straatoptredens en worden geconfronteerd met de vrolijke, maar vaak ook rauwe realiteit van het dagelijks leven op het eiland. Scènes uit het muzikantenleven worden versneden met interviews en esthetische montages van het leven van alledag. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van een wereld waar muziek wordt gebruikt als middel tegen criminaliteit en armoede maar bovenal voor verbondenheid.

A tale of the seeking and finding of a spiritual home in a foreign culture, one that follows people who are connected by one thing: music. The directors spent seven years shadowing two unique reggae artists – Gentleman and Alborosie – on their search for authenticity away from their societies in the land of Rastafari and reggae: Jamaica.

Matisyahu (2004) is een korte documentaire van David Baugnon over Matisyahu, de Amerikaans-joodse reggaezanger die in zijn muziek de joodse traditie combineert met moderne geluiden, waardoor er een nieuwe vorm van spirituele expressie ontstaat. Deze documentaire volgt Matisyahu tijdens een van zijn optreden in New York en laat zien hoe bekering tot het chassidisme hem op een missie heeft gezet om spiritualiteit in anderen aan te wakkeren doormiddel van muziek.

Matisyahu (2004) is a short documentary by David Baugnon about Matisyahu (Matthew in Hebrew), the American Jewish reggae singer whose performances meld Jewish tradition with modern sounds, creating a new form of spiritual expression. This documentary follows Matisyahu as he performs in New York and explains his conversion to Hasidism and his mission to ignite spirituality in others with his music.

Op 6 februari 2020 zou Bob Marley 75 jaar zijn geworden en daarom organiseren wij het Marley75 Film Festival verspreid over verschillende venues in Amsterdam (en Rotterdam)! Van 1-20 februari slaan Caribbean Creativity, Melkweg Film, De Balie, Rialto, Filmtheater de Uitkijk, Studio/K, Filmhuis Cavia, Oxville Cinema, Theater Vrijburcht, Paradiso Noord – Tolhuistuin, Reggae Vibrations en LantarenVenster de handen ineen om de Jamaicaanse King of Reggae te eren. Tijdens het Marley75 Film Festival zetten we Marley, zijn muziek en zijn geboorteland in het zonnetje en vieren we zijn leven en legacy met premières, klassiekers en feestjes.