09 April, 2016
18:00 and 20:00
Q-Factory

Atlantisplein 1, 1093 NE Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Extra Screenings of Vision of Paradise

Na de uitverkochte Nederlandse première van Vision Of Paradise bij Reggae Vibrations in De Balie twee maanden geleden, hebben we nog twee exclusieve screenings van de gloednieuwe Lee ‘Scratch’ Perry film in Amsterdam weten te regelen. Op zaterdag 9 april wordt de docu om 18:00 uur en opnieuw om 20:00 uur vertoond in Q-Factory Amsterdam als aftrap van het concert van de man zelf, Lee ‘Scratch’ Perry, samen met The Mad Professor + The Dubbeez. Een betere plek voor de film konden we niet bedenken.

Vision of Paradise is het ultieme portret van de inmiddels 80-jarige Jamaicaanse muziekproducent. De Duitse regisseur Volker Schaner volgde Perry de afgelopen 15 jaar (!) op zijn avontuurlijke reis die hem van Jamaica naar Ethiopië, Engeland, Duitsland en Zwitserland bracht. In deze periode won Volker het volledige vertrouwen van de excentrieke muzikant, wat resulteerde in nooit eerder verkregen toegang tot en inzicht in Perry’s soms onnavolgbare spirituele wereld. De documentaire is geen biografie, maar een episch sprookje van magische proporties, die dan weer poëtisch, dan weer grappig is. Naast uniek beeldmateriaal van de grondlegger van het dubgenre en een all-star cast van dub- en reggaemuzikanten, bestaat Vision of Paradise uit fantastische animaties die zowel geïnspireerd zijn door orthodoxe kerkkunst uit Ethiopië als Yellow Submarine van de Beatles.

Lee ‘Scratch’ Perry wordt gezien als een van de grootheden in de reggae. Eind jaren vijftig begon hij zijn muziekcarrière als manusje-van-alles bij Studio One, waar hij later actief was als producent. Hij werkte met zo’n beetje iedereen die er in de reggaegeschiedenis toe doet, onder wie Bob Marley, bijgestaan door de band The Upsetters. Het totaal aantal producties en albums waar Perry aan heeft meegewerkt loopt in de honderden, verspreid over een enorme verscheidenheid aan labels. Uit zijn eigen roemruchte studio The Black Ark zijn vele klassieke projecten gekomen, zoals zijn eigen plaat ‘Roast Fish, Corn Bread And Collieweed’, Junior Murvins ‘Police And Thieves’, Max Romeo’s ‘War Ina Babylon’ en The Heptones ‘Party Time’. Het typische Ark geluid ontstond door het op elkaar stapelen van tracks en het gebruik van afwijkende percussie voorwerpen, zoals gebroken glas.

Perry’s invloed op hedendaagse muziek is ongekend. Hij heeft opgenomen met artiesten als The Orb, Keith Richards, The Beastie Boys, George Clinton, David Lynch, Andrew WK, Moby, Ari Up of The Slits, Bill Laswell, Tunde Adebimpe van TV On The Radio, Sly Dunbar, Adrian Sherwood, Mad Professor en pornoster Sasha Grey. In 2003 won Perry voor Jamaican E.T. een Grammy voor ‘Best Reggae Album’ en in 2004 werd hij door Rolling Stone Magazine opgenomen in hun lijst van ‘100 Greatest Artists of All Time.’ Nu is hij eenmalig in De Balie op het grote scherm te zien in Vision of Paradise en het belooft een memorabele voorstelling te worden!

De eerste screening vindt plaats van 18.00 – 19.45 uur en de tweede screening van 20.00 – 21.45 uur. LET OP: Voor screening 2 dien je in het bezit te zijn van een ticket voor het concert van Lee Perry. Anders helaas geen toegang! De documentaire wordt vertoond voorafgaand aan de show in de kleine zaal van Q-Factory.

photo-original-Q