21 April, 2020
19:30
Oxville Cinema

Meer en Vaart 300, Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Best of DocuLab Suriname | Doxville

 

Op dinsdag 21 april vertoont Oxville Cinema, in samenwerking met Caribbean Creativity, ‘the best of’ DocuLab Suriname, een programma van drie Surinaamse documentaires: Hidden World, Frits de Gids en Je kan toch lezen.

DocuLab Suriname werd vijf jaar geleden geïnitieerd ter gelegenheid van veertig jaar Surinaamse onafhankelijkheid (1975-2015). Het lab had als doel om documentairecultuur, en het vertellen van eigen verhalen, in Suriname te stimuleren. Drie van de zes films die uit het lab voortkwamen worden tijdens deze ‘the best of’ DocuLab Suriname in Oxville Cinema vertoond.

ALGEMENE INFO
Datum: dinsdag 21 april
Tijd: 19.30-22.00 uur*
Films: Hidden World, Frits de Gids en Je kan toch lezen
Taal: Nederlands, Engels en Surinaams gesproken, Nederlands ondertiteld
Regisseur: Kenrich Cairo, Tessa Leuwsha en Ananta Khemradj
Genre: documentaire
Jaar: 2019
Land: Suriname, Nederland
Locatie: Oxville Cinema (De Meervaart, Meer en Vaart 300, Amsterdam)
Prijs: €9 voor reguliere bezoekers, €8,10 voor Meertheaterkaarthouders en €7 voor CJP’ers
Tickets: http://bit.ly/oxville-doculabsuriname-21april (binnenkort verkrijgbaar)

* ????? 30 ??????? ??????????? ??? ?? ???? ???? ? ??????? ?? ???? ?????.

HIDDEN WORLD (Kenrich Cairo, ’31, 2019)
Vader Amoksi heeft de gave om in het afgelegen Marron-dorp ‘Akuyutu Kondre’ in contact te treden met de doden wereld. De doden rituelen dienen daarbij strikt nageleefd te worden om niet met de voorouders in conflict te geraken. Maar Amoksi is oud, en het wordt tijd om zijn kennis over te dragen aan zijn zoon, maar die heeft alleen maar interesse in zijn iPhone.

FRITS DE GIDS (Tessa Leuwsha, ’56, 2019)
Watsy (22) probeert de mooie Amelia het hof te maken, geheel volgens de tradities van zijn Marron-dorp. Deel van die traditie is dat je minstens twee vrouwen trouwt. Maar Watsy heeft moderne Westerse ideeën over romantische liefde, en één vrouw lijkt hem al hoofdpijn genoeg.

JE KAN TOCH LEZEN… (Ananta Khemradj, ’49, 2019)
Ananta (27) vraagt zich af waarom ze zo weinig weet over de roerige jaren ’80 in Suriname. Is het belangrijk om die geschiedenis te kennen? Of helpt het de Surinaamse samenleving juist verder om het er maar niet over te hebben, en vooruit te kijken

MEER OVER DOCULAB SURINAME
Surinaamse aankomende filmmakers zijn uitgedaagd en aangespoord om een projectplan in te dienen dat – op een beeldende, boeiende en aansprekende wijze – een voor hen belangrijke vertelling tot een levend beeld maakt. Er kwamen 26 aanmeldingen waarvan 20 personen daadwerkelijk een plan indienden.

Het project is in 3 fasen uitgevoerd. In 2015 is begonnen met 8 geselecteerde filmmakers die onder begeleiding van 3 coaches van de Nederlandse Filmacademie hun filmplan hebben ontwikkeld. Het traject duurde 7 maanden en de keuze van het onderwerp was geheel vrij, met de beperking dat het wel een Surinaams onderwerp moest zijn. Tijdens deze sessies werden het concept, de logistiek, het verhaal, de thematiek en de productionele opzet uitgebreid behandeld. In de tweede fase vonden de opnames plaats van 6 gerealiseerde filmplannen. Het hele land is doorkruist: van Albina tot Nickerie en van de kust tot de boven Cottica en het boven Suriname gebied.

Suriname heeft een rijke historie en kent vele culturen met een grote eigenheid en diversiteit. Veel van wat zich heeft afgespeeld, en zich thans afspeelt, is verborgen voor grote delen van de Surinaamse gemeenschap. Dit kan tot leven worden gebracht op het grote witte doek, zoals nu in Oxville Cinema.

MEER OVER CARIBBEAN CREATIVITY
Caribbean Creativity is een non-profit organisatie die zich al ruim tien jaar inzet voor de productie, programmering en promotie van Caribische en andere diversity cinema’s in Nederland. De organisatie, opgericht in 2008 door Emiel Martens, stimuleert initiatieven die onafhankelijke films en filmmakers van het Caribisch gebied en, meer recent, Latijn-Amerika en Afrika, ondersteunen. Caribbean Creativity heeft als doel de integratie van Caribische en andere diversity filmmakers in de internationale filmindustrie te bevorderen en streeft ernaar hun culturele creativiteit en cultureel ondernemerschap tot ontwikkeling te laten komen in de huidige diverse en competitieve filmwereld. Door de jaren heen heeft Caribbean Creativity 150+ filmvertoningen (waaronder vele Nederlandse premières) georganiseerd in bioscopen en andere venues in Nederland.

www.caribbeancreativity.nl