01 February, 2017
20:00
De Balie

Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017RR Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Eenmalige bioscoopvertoning Queen of Katwe in De Balie

Film gaat tegelijkertijd in première op Video on Demand en Digital Download

Op woensdag 1 februari lanceert The Walt Disney Company Benelux de film Queen of Katwe op Video on Demand en Digital Download. Ter viering van deze release organiseert Afrolijk een exclusieve en eenmalige bioscoopvertoning van de film in De Balie.

[Download de aankondiging in PDF hier]

Queen of Katwe is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Phiona Mutesi, een jong meisje uit de sloppenwijken van Kampala, Oeganda, wiens wereld verandert als ze wordt voorgesteld aan het schaakspel. Met de steun die zij ontvangt van haar familie en de gemeenschap krijgt ze het vertrouwen en de vastberadenheid om haar droom als schaakkampioen na te streven. Na een artikel in ESPN The Magazine, schreef de Amerikaanse sportjournalist Tim Crothers in 2012 het boek The Queen of Katwe over Phiona’s opmerkelijke en inspirerende levensverhaal, dat een internationale bestseller werd. In Nederland werd het boek uitgegeven onder de titel Het Schaakmeisje.

Al voor het verschijnen van het boek kocht Disney de filmrechten ervan op. Mira Nair (Mississippi Masala, Monsoon Wedding, Amelia) werd aangetrokken als regisseur en de tot dan toe onbekende Oegandese actrice Madina Nalwanga – toen slechts 15 jaar oud – werd gekozen om de hoofdrol van Phiona te spelen. Ook voor de andere rollen werden vooral Afrikaanse acteurs gevraagd, waaronder de Hollywoodsterren Lupita Nyong’o en David Oyelowo. De film werd in 2015 grotendeels op locatie in Kampala opgenomen, in samenwerking met meer dan honderd lokale Oegandezen die als figuranten optraden.

Queen of Katwe ging vorig jaar september in wereldpremière op het Toronto International Film Festival (TIFF) en werd daarna in Amerika en verschillende andere landen in de bioscoop uitgebracht. De film oogstte wereldwijd veel lof en ontving verscheidende nominaties en prijzen op filmfestivals, waaronder de derde plek in de People’s Choice Award op TIFF en de prijs voor beste familiefilm op de Women Film Critics Circle Awards. In Nederland is Queen of Katwe vanaf 1 februari beschikbaar op Video on Demand en Digital Download. Speciaal voor deze release maakt The Walt Disney Company Benelux het mogelijk de film eenmalig op het witte doek te zien. De feestelijke bioscoopvertoning wordt gepresenteerd door Afrolijk, een nieuw platform voor Afrikaanse film en cultuur, en vindt op 1 februari om 20.00 uur plaats in De Balie.

Kaarten voor de exclusieve en eenmalige première van Queen of Katwe (originele Engelse versie) kunnen online besteld worden op de website van De Balie via http://bit.ly/queen-of-katwe. Reserveren via telefoonnummer 020 553 5151 (na 16.00 uur) of langskomen om kaarten te halen (Kleine-Gartmanplantsoen 10, Leidseplein) kan ook. Vooraf bestellen of reserveren wordt aangeraden, aangezien er maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn.

“Het maakt me ontzettend blij dat ik een alledaags en waardig portret van Afrika heb mogen maken. Je ziet dat beeld niet vaak op het witte doek.”

– Regisseur Mira Nair in The Hollywood Reporter.

“Als er iemand is die onbewogen kan blijven bij het zien van dit waargebeurde sportverhaal over het succes van een underdog, dan wil ik die persoon denk ik niet ontmoeten.”

– Filmrecensent Anthony Oliver Scott in The New York Times.

©2016 Disney