07 February, 2020
21:00
Rialto

Ceintuurbaan 338, Amsterdam

Tickets Facebook

Join us:


Afrolijk Première: Atlantique

 

Vrijdag 7 februari om 19.00 uur host Afrolijk in Rialto een speciale voorpremière van de veelgeprezen Senegalese film Atlantique (2019), met de Gambiaans-Nederlandse coproductie Gifts from Babylon (2018) als voorfilm. Beide films gaan over de ‘backway’, de illegale en gevaarlijke oversteek over water die veel West-Afrikaanse vluchtelingen wagen op zoek naar een beter leven. De films worden ingeleid door Christopher Tijan Smith, de hoofdrolspeler van Gifts from Babylon die inmiddels zelf vluchteling is geworden en in een AZC in Assen verblijft.

Afrolijk Première: Atlantique
Datum: Vrijdag 7 februari
Tijd: 21:00 uur
Venue: Rialto (Ceintuurbaan 338, Amsterdam)
Titel: Atlantique
Regisseur: Mati Diop
Land: Senegal/Frankrijk/België
Jaar: 2019
Lengte: 104 min
Taal: Wolof gesproken, Engels ondertiteld
Voorfilm: Gifts from Babylon (2019, 24 min, Wolof en Engels gesproken, Engels ondertiteld)
Tickets: https://rialtofilm.nl/en/films/432/afrolijk-premiere-atlantique

Atlantique is de debuutfilm van de Senegalese filmmaakster Mati Diop. Het werd de eerste film van een zwarte, vrouwelijke filmmaker die is geselecteerd voor de hoofdcompetitie van Cannes, waar de film in première ging en ook nog eens de Grand Prix in de wacht sleepte.

Achter de sluier van verliefdheid gaat een sombere toekomst schuil voor de jonge Ada en Souleiman. Hun liefde lijkt zonder zorgen, maar niets is minder waar. Souleiman heeft al maanden geen loon ontvangen en besluit met een groep bouwvakkers het land te verlaten op zoek naar een betere toekomst. De oceaan scheidt hem van zijn Ada. Ada, die niets liever wil dan met Souleiman samenzijn, staat op het punt te trouwen met een man van wie ze niet houdt. Tijdens het huwelijksfeest breekt een verwoestende brand uit. Ook worden een aantal meisjes bevangen door een mysterieuze koorts… Wat heeft dit alles met elkaar te maken? Issa, een jonge politieman, gaat op onderzoek uit.

Gifts from Babylon is een korte film die de psychologische impact van illegale Afrika-EU-migratie, verteld door de ogen van een gedeporteerde Gambiaanse terugkeermigrant. De film laat de persoonlijke conflicten zien die zich voordoen wanneer Amadou, een jonge Gambiaan, terugkeert naar zijn geboorteland na vijf jaar illegaal in Europa te hebben gewoond. Terwijl hij lijdt aan intense flashbacks van zijn traumatische migrantenreis, vraagt hij zich af wat er van hem geworden is…

Afrolijk is een filmavond voor de Afrikaanse diaspora, Afro-Caribische gemeenschap en Afro-minded community in Nederland. Elke editie staat een film uit Afrika of Afrikaanse diaspora centraal. Afro staat hier uiteraard voor Afrika en de Afrikaanse diaspora, maar ook voor diversity, creativity en community, en dat allemaal urban en funky, en zowel up-beat als laid-back. Welcome to Afro joy, passion and creativity, welkom op Afrolijk!