Caribbean Creativity organiseert regelmatig Caribische filmevenementen in Amsterdam die de historische ontwikkelingen, politieke ervaringen, sociale realiteiten en cultureel identiteiten laten zien. Door film te combineren met muziek en eten, bieden we een multidimensionale Caribische ervaring en bieden we een platform voor Caribische cultuur in al haar dimensies. Momenteel organiseren we vijf regelmatig terugkerende filmevenementen in Amsterdam: DocuDoka, Afrolijk, Fiesta Latinoamericana, Yard Vibes en Rootical Vibrations.

 

onze eerdere evenementen | onze aanstaande evenementen

DocuDoka (2016-heden)


DocuDoka is een tweemaandelijks film- en discussieavond in club Doka, gevestigd in de kelder van het Volkshotel Amsterdam, waar we de negatieve gevolgen van globalisering kritisch onder de loep. Elke twee maanden bespreken we een urgente kwestie in de huidige mondiale samenleving aan de hand van een documentaire en discussie met speciale gasten en het publiek. DocuDoka is een initiatief van Caribbean Creativity en Gasten in je Gezicht in samenwerking met Volkshotel.

Facebook.com/DocuDoka

Afrolijk (2016-heden)


Afrolijk is een nieuwe vrolijke uitgaansavond voor de Afrikaanse gemeenschap en Afro-minded community in Nederland waarbij film, muziek, food en art uit Afrika en de Afro-wereld centraal staan. Afro staat hierbij uiteraard in eerste instantie voor Afrika, maar ook voor diversiteit, creativiteit en saamhorigheid, en dat allemaal urban en funky, en zowel up-beat als laid-back. Afrolijk is een samenwerking tussen Caribbean Creativity, Gasten in je Gezicht en Afrolosjes.

Facebook.com/Afrolijk

Fiesta Latinoamericana (2014-heden)


Fiesta Latinoamericana is een Latijns-Amerikaans film- en muziekevenement dat wordt georganiseerd door Muchachas Borrachas, een collectief van voornamelijk vrouwen die hun passie voor Latijns-Amerika delen door clubavonden met Latijns-Amerikaanse film, muziek, dans en eten te organiseren. Elke editie van Fiesta Latinoamericana zetten ze een ander Latijns-Amerikaans land in het zonnetje, waarbij ze steeds beginnen met een nieuwe film uit dat land, vaak een lokale hit die de Nederlandse bioscopen en filmfestivals niet haalt. Daarna gaat de avond door met een traditioneel dansoptreden en een swingende dj-avond in het thema van de avond. De naam Muchachas Borrachas is ook bedoeld als een knipoog naar de aanhoudende exploitatie van Latin vrouwen in de kunstgeschiedenis en hedendaagse populaire cultuur, waarin ze nog steeds vaak worden geportretteerd als (seksueel) toegankelijk en beschikbaar voor het mannelijke oog. De Muchachas Borrachas proberen subtiel commentaar te leveren op deze stereotiepe representaties en de onderliggende structuren van exotisering en erotisering, en als antwoord daarop de kracht, passie en creativiteit van Latijns-Amerikaanse en andere vrouwen (en ook mannen) te laten zien door middel van het hosten van evenementen die cultureel verrijkend en sociaal bevorderend zijn.

Facebook.com/MuchachasBorrachas

Yard Vibes (2011-heden)


Yard Vibes een Amsterdam feestje in Jamaicaanse (dancehall)stijl dat film, muziek en cuisine combineert. In Jamaica is een ‘yard party’ een viering van de gemeenschap, lekker chillen, kletsen en dansen in de ‘yard’ met je vrienden en familie. Yard Vibes brengt deze relaxte sfeer naar Amsterdam en brengt een ode uit aan de oorspronkelijke Caribische yard door middel van beelden, geluiden en smaken. Yard Vibes  is in 2011 gelanceerd door Caribbean Creativity en wordt regelmatig gehouden op verschillende locaties in Amsterdam, soms als onderdeel van een (film)festival, soms onafhankelijk.

YardVibes.nl  |  Facebook.com/YardVibesAmsterdam

Rootical Vibrations (2010-heden)


Rootical Vibrations is een cultureel evenement dat een unieke Caribische ervaring biedt door Rasta Film, Roots Reggae en Ital Food. Het evenement belicht de positieve vibraties van Rastafari en biedt een platform voor de artistieke expressies van Rasta’s. Centraal staat telkens de voorstelling van een ‘Rasta-minded’ film. Elke editie van Rootical Vibrations selecteren we een kwaliteitsfilm (vaak een Nederlandse of Europese première) die verbonden is met de Rasta ervaring en nodigen we, indien mogelijk, de regisseur uit om met ons een Q&A te doen. De avond begint altijd met een traditionele Nyabinghi trommelsessie en gaat na de film verder met een (semi-)akoestisch optreden van een opkomende reggae-artiest. Uiteindelijk sluiten een of enkele dj’s de avond af met roots reggae tunes. Rootical Vibrations is uniek in zijn soort. In 2010 gelanceerd door Caribbean Creativity in samenwerking met de Nederlandse Rastafari bewustwordingsgroep Each One Teach One, is het het enige evenement in Nederland, misschien zelfs wel in Europa, dat Rastagerelateerde films laat zien op zo’n regelmatige basis. Rootical Vibrations is uitgegroeid tot een begrip onder de Rasta- en Reggaegemeenschap in Amsterdam en omstreken en trekt elke editie een groot en toegewijd publiek.

RooticalVibrations.nl